Skip to Content

eToro – Преглед брокера и коментари трговаца

3.9 / 5

Првобитно основан 2006. као „RetailFX“, eToro је водећа светска друштвена трговинска платформа. Брокерска фирма је првобитно представила концепт друштвеног трговања 2010. индустрији онлајн спот форекс трговања и од тада је променила начин на који се онлајн трговање врши данас. Концепт друштвеног трговања се заснива на групној мудрости групе да помогне трговцу да формулише трговинску одлуку. Помоћу eToro-ве друштвене трговинске платформе, трговци могу да се повежу једни са другима и користе њихова комбинована искуства да покушају и остваре боље трговинске резултате.

1. Опште информације

eToro је онлајн друштвена трговинска платформа која је основана од стране два брата, Ронена и Јонија Асија заједно са њиховим партнером Давидом Рингом 2006. као „RetailFX“. Данас, eToro ради са неколико ћерки фирми широм света. Главне канцеларије се налазе на Кипру и то на 7. спрату, Kanika међународни пословни вентар (енг. скаћеница: KIBC), Улица: 4 Profiti Ilia, Germasogeia, Лимасол. Канцеларије брокера се налазе и у Тел Авиву, Израел. Такође, канцеларија је основана и у Уједињеном Краљевству на 42. спрату, One Canada Square, Canary Wharf, Лондон.

На Кипру, eToro подпада под надлежност Кипарске комисије за берзанско трговање обвезницама (енг. скаћеница: CySEC) и ради са CIF лиценцом #109/10. Канцеларије у Лондону, међутим, потпадају под надлежност Британског тела за регулисање финансијског понашања (енг. скаћеница: FCA) са лиценцом FRN 583263. Као додатак својем раду на Кипру и УК, eToro је задржао присуство и у Асутралији кроз своје партнерство са „IC“ Тржиштима. У САД, eToro је такође члан Националне асоцијације обвезница (енг. скаћеница: NFA) и зато му је правно дозвољено да прихвата клијенте који се налазе у САД. Данас, eToro пружа своје услуге више од 3 милиона тргаваца широм света.

2. Предности и мане

Ниски захтеви за минималним депозитом: Захтева само минимални депозит од $200 за отварање налога за уживо трговање са eToro-ом.

Широк одабир трговинских добара: Тренутно, eToro има више од 200 различитих инструмената за трговање, и тако се постарао да ниједан трговац неће остати без инструмената за трговање.

Регулисани брокер под разним надлежностима: Регулисан CySEC, FCA, ASIC, Гибралтар и САД, eToro је показао да може да следи правила.

Високи распони, тј. спредови: Распони, тј. спредови (енг. „spreads“) које нуди eToro су виши него они што нуде други брокери у индустрији.

Недостатак избора трговинског налога: Нема избора за трговинским налозима да одговарају трговцима са различитим нивоима трговинског искуства.

3. Услови трговања

Када тргујете валутним паровима или CFD-има, један од фактора који игра огромну улогу у одређивању трговинске профитабилности је трговински трошак. У eToro-у, нема трошкова провизије. Уместо тога, од трговаца се тражи да плате малу разлику на ПУНУДА и ПОТРАЖЊА ценама. Типични променљиви распон за EUR/USD је 3 пипа где је просечни распон који трговци плаћају за USD/JPY валутни пар 2 пипа. Док су ови распони већи од индустријског просека, ови распони ће постати мањи када трговац постане успешан „Популарни инвеститор“ са великим праћењем. У неким случајевима, већина успешних може чак да тргује без плаћања било каквих распона уопште.

4. Основна добра

Избор основних добара када је eToro прво увео „Openbook“ трговинску платформу 2010. је био поприлично ограничен. Без обзира на ово, у року од неколико кратких година, eToro је знатно унапредио понуде својих добара. 2013., уведени су акцијски –ови са индексом добара од 110 акција. Јануара 2014., Биткоин CFD је додат на листу. Касније, априла 2014., eToro је проширио свој индекс добара и укључио додатних 130 британских и немачких акција. FTSE 100 и DAX30 тржишни индекси су такође укључени у додатак.

5. Трговинска платформа

Када је eToro прво настао, његова трговинска платформа се састојала од главних компоненти, „WebTrader“ и „OpenBook“ друштвених платформи. Данас, карактеристике обе ове компоненте су укључене у једну трговинску платформу која се зове eToro „CopyTrader“. Уз помоћ „CopyTrader“, трговац може да тргује самостално као независни инвеститор у моду „Трговинска тржишта“ трговинске платформе.

Како бисте се укључили у друштвено трговање, кликните на „Copy People“ (срп: копирајте људе) да прегледате све инвеститоре и њихове профиле. Главни трогвински екран ће се променити да открије све водеће инвеститоре и њихове нивое успешности. Како бисте пратили ово, једноставно кликните на име профила и кликните „Копирај“.

Поред тога што је трговац, eToro Вам такође омогућава да остварите доатни приход тако што ћете бити један од његових „Популарних инвеститора“. Под овим програмом, трговац једноставно дозвољава другим трговцима да погледају трговине које он/она врши. Када једном достигнете минимални број оних који копирају, биће Вам додељен новац и распон рабати. Имајте на уму да ако желите да постанете Популарни инвеститор, трговац мора да изврши депозит од минимум $1000 на свој трговински налог и мора да има оне који копирају најмање 2 месеца са минималним капиталом од $500.

Касне 2016., eToro је увео нови финансијски производ који се зове „Копирај портфељи“ (енг: „CopyPorfolio“). Са „CopyPorfolios“, eToro је подигао друштвено трговање на нови ниво. Уместо да морате да чешљате индивидуалне профиле да изаберете жељене „инвеститоре“ и трговинске стратегије, „CopyPorfolio“ омогућава трговцима да поједноставе цео процес дозвољавајући им да изаберу неко од претходно упакованих портфеља. Ови унапред припремљени портфељи долазе у 2 главна типа, Копирај портфељи врхунских трговаца (енг. „Top Trader CopyPorfolios“) и Тржишно копирање портфеља (енг. „Market CopyPorfolios“). Ови портфељи се у основи састоје од увећаног одабира врхунских трговаца или инвеститорских стратегија.

6. Мобилно трговање

За трговце који воле да тргују у покрету, eToro је омогућио мобилне апликације за трговање које су компатибилне и са „iOS“ и „Android“ уређајима. Тренутно, мобилне апликације не нуде све погодности „CopyTrader“-а али трговци и даље могу да тргују независно или да копирају трговину.

7. Пробни налог

Пробни налог који нуди eToro потенцијалним клијентима да испробају трговинску платформу. КАко бисте стекли приступ на пробном налогу, једноставно се региструјте на eToro и пријавите се са својим корисничким именом и лозинком. eToro је олакшао потенцијалним клијентима да пређу на прави налог прелажењем ѕа „Виртуелног“ налога на „Прави“ налог само једним кликом миша.

8. Типови налога

Како би ствари биле једноставне, eToro је омогућио само један стандардни тип трговинског налога. Како бисте отворили налог за трговање уживо, од трговаца се тражи да оставе минимални почетни депозит од $200. Уколико трговац жели да учествује у програму „Популарни инвеститор“, онда ће морати да остави минимални депозит од $1000 пре него што може да се придружи програму.

9. Отварање налога

Да бисте отворили трговински налог на eToro, једноставно попуните регистрацијски формулар и поднесите га на eToro. Процес отварања налога је исти као иза пробни налог. Уколико је трговац већ регистрован на eToro, може лако да се пребаци на налог трговања уживо кликом на „Прави“ таб који се налази на панелу менија на левој страни трговинског екрана.

10. Повлачење средстава

Како би подржали своју базу међународних трговаца, eToro је пружио подршку за низ метода плаћања који огу бити коришћени за остављање депозита и повлачење новца. Ови методи укључују:

  • кредитне картице („VISA“, „MasterCard“, „Diners“)
  • електронске новчанике („PayPal“, „Skrill“, „Neteller“, „China UnionPay“, „WebMoney“, „Yandex“)
  • банкарски трансфер новца

Како бисте отпочели са повлачењем новца, једноставно кликните на таб „Повлачење“ у дну панела на менију који е налази са леве стране трговинског екрана. Повучена средства прво иду кроз кредитну картицу, „Paypal“ или банкарски трансфер новца. Просечно време за извршење захтева за повлачење новц је око 5 радних дана. Међутим, постоји могућност да време повлачења траје дуже услед захтева обраде плаћања треће стране.

11. Обука трговаца

Као и већина брокера, eToro такође својим трговцима нуди образовни центар где трговци могу имати приступ едукативним ресурсима како би унапредили своје трговинске вештине. Ови ресурси укључују тренинг видео записе, трговинске курсеве и вебинаре. Теме које су покривене овде иду од основа трговања до како се снаћи у разним карактеристикама које нуди –ова трговинска платформа. Вебинаре и трговинске курсеве држе eToro-ви трговински експерти и омогућавају почетницима да науче у ритму који њима одговара. Поред ресурса у образовном центру, eToro је својим трговцима омогућио блог који нуди савете и ажуриране вести на финансијским тржиштима.

12. Да ли треба да тргујем са eToro?

Од увођења друштвеног трговања од eToro-а, друштвено трговање је постало веома популарно међу многим трговцима почетницима. Ово је случај јер платформа друштвеног трговања омогућава новајлијама да виде искуства и мудрости искуснијих трговаца на једноставан али транспарентан начин. Дакле, уколико сте птрговац почетник са мало знања о финансијским тржиштима, онда eToro може бити прави одабир за Вас.

Оцене на eToro

Коментари о eToro
( 1 )
Оцена корисника: 4.1 / 5

1 коментар

  1. avatar
    Sima
    17/08/2020

    Da li je neko imao iskustva sa otvaranjem naloga iz Srbije? Posto nije moguce kompletirati nalog pa me interesuje da li to utice na trgovanje?

Остави коментар

eToro – Преглед брокера и коментари трговаца

Посети веб место