Skip to Content

eToro – Κριτική για τον χρηματομεσίτη και σχόλια επενδυτών

4.1 / 5

Με έτος ίδρυσης το 2006 τότε ως RetailFX, η eToro είναι η κορυφαία κοινωνική πλατφόρμα συναλλαγών στον κόσμο. Η χρηματομεσιτική εταιρεία ήταν η πρώτη που το 2010 παρουσίασε την ιδέα των κοινωνικών συναλλαγών στον χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών spot forex κι από τότε έχει φέρει επανάσταση στον σύγχρονο τρόπο διεξαγωγής ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η ιδέα των κοινωνικών συναλλαγών βασίζεται στις γνώσεις και την εμπειρία των πολλών προκειμένου να βοηθηθεί ο επενδυτής να προχωρήσει στη λήψη μιας απόφασης. Μέσω της πλατφόρμας κοινωνικών συναλλαγών eToro, οι επενδυτές μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους και να χρησιμοποιούν την εμπειρία τους συνδυαστικά ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα.

1. Γενικές πληροφορίες

Η eToro είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα κοινωνικών συναλλαγών που ιδρύθηκε από δύο αδέρφια, τους Ronen και Yoni Assia και τον συνεργάτη τους David Ring το 2006, ως RetailFX. Σήμερα, η eToro διαθέτει διάφορες θυγατρικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο. Η έδρα της βρίσκεται στην Κύπρο, στη διεύθυνση Kanika International Business Center (KIBC), 7ος όροφος, Προφήτη Ηλία 4, Γερμασόγεια, Λεμεσός.Tο γραφείο έρευνας και ανάπτυξης της χρηματομεσιτικής εταιρείας βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ. Διατηρεί επίσης γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη διεύθυνση One Canada Square, 42nd floor, Canary Wharf, London.

Στην Κύπρο, η eToro τελεί υπό τη δικαιοδοσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) και λειτουργεί με άδεια κυπριακής εταιρείας επενδύσεων (CIF) #109/10. Στο Λονδίνο, η χρηματομεσιτική εταιρεία ρυθμίζεται από την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) με άδεια FRN 583263. Πλέον της λειτουργίας της στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η eToro δραστηριοποιείται και στην Αυστραλία μέσω της συνεργασίας της με την IC Markets. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η eToro είναι μέλος του φορέα National Futures Association (NFA) και ως εκ τούτου της επιτρέπεται από τον νόμο να δέχεται πελάτες που διαμένουν στις ΗΠΑ. Σήμερα, η eToro εξυπηρετεί πάνω από 3 εκατομμύρια επενδυτές παγκοσμίως.

2. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Χαμηλό ποσό ελάχιστης κατάθεσης: απαιτείται μόνο μια ελάχιστη κατάθεση $200 για να ανοίξετε live λογαριασμό συναλλαγών στην eToro.

Ευρεία γκάμα περιουσιακών στοιχείων για συναλλαγές: προς το παρόν, η eToro διαθέτει πάνω από 200 διαφορετικούς τύπους χρηματοοικονομικών μέσων για συναλλαγές, εξασφαλίζοντας μεγάλo εύρος επιλογής για τον επενδυτή.

Χρηματομεσίτης ρυθμιζόμενος σε πολλαπλές δικαιοδοσίες: το ότι ρυθμίζεται σε 5 διαφορετικές δικαιοδοσίες, δείχνει ότι η eToro λειτουργεί βάσει κανόνων.

Υψηλά spreads: τα spreads που προσφέρει η eToro είναι υψηλότερα από αυτά που προσφέρουν άλλοι χρηματομεσίτες στον χώρο.

Έλλειψη επιλογών λογαριασμών συναλλαγών: δεν υπάρχει επιλογή λογαριασμών συναλλαγών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες επενδυτών με διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας στις συναλλαγές.

3. Όροι συναλλαγών

Κατά τη διαπραγμάτευση νομισματικών ζευγών ή CFDs, ένας από τους παράγοντες που παίζουν τεράστιο ρόλο στον καθορισμό της κερδοφορίας του επενδυτή είναι τα έξοδα για τη διενέργεια των συναλλαγών. Στην eToro, δεν υπάρχει χρέωση προμήθειας. Αντί αυτού, οι επενδυτές καλούνται να πληρώσουν ένα μικρό spread στην τιμή BID και ASK. Tο τυπικό κυμαινόμενο spread για το ζεύγος EUR/USD είναι 3 pips ενώ το μέσο spread που πληρώνουν οι επενδυτές για το νομισματικό ζεύγος USD/JPY είναι 2 pips. Παρόλο που αυτά τα spreads είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο spread που ισχύει στο χώρο, μειώνονται όταν ο επενδυτής καταφέρει να γίνει επιτυχημένος «Popular Investor» (δημοφιλής επενδυτής) και συγκεντρώσει πολλούς ακόλουθους. Σε μερικές περιπτώσεις, οι πιο πετυχημένοι επενδυτές μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να πληρώνουν καθόλου spreads.

4. Υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία

Η επιλογή των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων όταν η eToro παρουσίασε την πλατφόρμα συναλλαγών της Openbook, το 2010, ήταν μάλλον περιορισμένη. Παρόλα αυτά, μέσα σε λίγα χρόνια η eToro έχει βελτιώσει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την προσφορά των περιουσιακών στοιχείων για συναλλαγές. Το 2013, παρουσίασε τα CFDs μετοχών, με έναν πίνακα περιουσιακών στοιχείων που περιελάμβανε 110 μετοχές. Τον Ιανουάριο του 2014 στη λίστα προστέθηκε και το CFD στο Bitcoin. Αργότερα, τον Απρίλιο του 2014, η eToro διεύρυνε τον πίνακα περιουσιακών στοιχείων της συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον 130 βρετανικές και γερμανικές μετοχές. Στην προσθήκη αυτή συμπεριλήφθηκαν επίσης οι δείκτες μετοχών FTSE 100 και DAX30.

5. Πλατφόρμα συναλλαγών

Στο ξεκίνημα της eToro, η πλατφόρμα συναλλαγών της αποτελούταν από τη WebTrader και την κοινωνική πλατφόρμα OpenBook. Σήμερα, οι λειτουργίες και των δύο έχουν ενσωματωθεί σε μία ενιαία πλατφόρμα συναλλαγών που ονομάζεται eToro CopyTrader. Με την CopyTrader, ένας επενδυτής μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές από μόνος του ως ανεξάρτητος επενδυτής μέσω της λειτουργίας «Trade Markets» της πλατφόρμας συναλλαγών.

Για τη λειτουργία κοινωνικών συναλλαγών πατήστε στην ένδειξη «Copy People» ώστε να δείτε όλους τους κορυφαίους επενδυτές και τα προφίλ τους. Η κεντρική οθόνη συναλλαγών θα αλλάξει και θα εμφανίσει όλους τους κορυφαίους επενδυτές και τα ποσοστά επιτυχίας τους. Για να ακολουθήσετε κάποιον, απλά πατήστε στο όνομα προφίλ του και κατόπιν πατήστε «Copy».

Πέρα από το να είστε επενδυτής, η eToro σας επιτρέπει να βγάζετε επιπλέον έσοδα όντας ένας από τους «Popular Investors» (δημοφιλείς επενδυτές) της. Βάσει αυτού του προγράμματος, ένας επενδυτής απλά επιτρέπει στους άλλους επενδυτές να βλέπουν τις συναλλαγές που πραγματοποιεί. Μόλις συμπληρώσετε έναν ελάχιστο αριθμό αντιγραφών, θα ανταμειφθείτε με μετρητά και με επιστροφές στο spread. Σημειώστε ότι για να γίνετε δημοφιλής επενδυτής πρέπει να καταθέσετε τουλάχιστον $1000 στον λογαριασμό συναλλαγών σας και να έχετε έναν copier (αντιγραφέα) για τουλάχιστον 2 μήνες με ελάχιστη καθαρή θέση $500.

Στα τέλη του 2016, η eToro εισήγαγε ένα νέο χρηματοοικονομικό προϊόν με την ονομασία «CopyPorfolio». Με το CopyPorfolio, η eToro αναβάθμισε το επίπεδο των κοινωνικών συναλλαγών. Αντί να χρειάζεται κάποιος να διεξάγει εξονυχιστικό έλεγχο ατομικών προφίλ ώστε να επιλέξει τους προτιμώμενους επενδυτές και τις προτιμώμενες στρατηγικές συναλλαγών, η CopyPorfolio απλοποιεί τη διαδικασία επιτρέποντας στους χρήστες να διαλέξουν από μια σειρά προεπιλεγμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων τα οποία κυκλοφορούν σε 2 κύριους τύπους: Top Trader CopyPorfolios και Market CopyPorfolios. Tα προεπιλεγμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ουσιαστικά είναι ένα σύνολο επιλεγμένων κορυφαίων επενδυτών ή επενδυτικών στρατηγικών.

6. Συναλλαγές από κινητές συσκευές

Για τους επενδυτές που τους αρέσει να πραγματοποιούν συναλλαγές εν κινήσει, η eToro προσφέρει επίσης εφαρμογές για συναλλαγές από κινητές συσκευές συμβατές με λειτουργικό iOS και Android. Προς το παρόν οι εφαρμογές για κινητά δεν διαθέτουν όλες τις λειτουργίες που προσφέρει η CopyTrader παρόλα αυτέ οι επενδυτές μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές από μόνοι τους ή να αντιγράφουν συναλλαγές.

7. Λογαριασμός Demo

O λογαριασμός demo προσφέρεται από την eToro στους υποψήφιους πελάτες που θέλουν να δοκιμάσουν την πλατφόρμα συναλλαγών. Για να αποκτήσετε λογαριασμό demo απλά εγγραφείτε στην eToro και συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας. Η Toro έχει απλοποιήσει για τους υποψήφιους πελάτες της τη διαδικασία μετάβασης σε πραγματικό λογαριασμό: με ένα απλό κλικ του ποντικιού μπορείτε να μεταβείτε από εικονική λειτουργία λογαριασμού σε λειτουργία πραγματικού λογαριασμού.

8. Τύποι λογαριασμών

Προκειμένου να κάνει τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο απλά, η eToro προσφέρει μόνο έναν standard τύπο λογαριασμού συναλλαγών. Για να ανοίξετε λογαριασμό live απαιτείται ελάχιστη αρχική κατάθεση $200. Αν κάποιος επενδυτής θέλει να εγγραφεί στο πρόγραμμα «Popular Investor» θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσει ελάχιστη κατάθεση $1000.

9. Άνοιγμα λογαριασμού

Για να ανοίξετε λογαριασμό συναλλαγών στην eToro, απλά συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής και στείλτε την στην eToro. Η διαδικασία για το άνοιγμα λογαριασμού είναι ίδια με αυτήν για το άνοιγμα λογαριασμού demo. Αν κάποιος επενδυτής έχει ήδη εγγραφεί στην eToro, μπορεί να μεταβεί εύκολα σε live λογαριασμό συναλλαγών πατώντας το κουμπί «Real» που βρίσκεται στον πίνακα μενού, στην αριστερή πλευρά της οθόνης συναλλαγών.

10. Ανάληψη κεφαλαίων

Για την εξυπηρέτηση της διεθνούς πελατειακής βάσης της, η eToro υποστηρίζει μια ποικιλία μεθόδων πληρωμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάθεση και την ανάληψη κεφαλαίων. Οι μέθοδοι αυτές συμπεριλαμβάνουν:

 • πιστωτικές κάρτες (VISA, MasterCard, Diners)
 • eWallets (PayPal, Skrill, Neteller, China UnionPay, WebMoney, Yandex)
 • τραπεζικό έμβασμα

Για να κάνετε ανάληψη, απλά πατήστε στο κουμπί «Withdrawal» (ανάληψη) που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πίνακα μενού, στην αριστερή πλευρά της οθόνης συναλλαγών. Τα κεφάλαια της ανάληψης διοχετεύονται μέσω πιστωτικής κάρτας,Paypal ή τραπεζικού εμβάσματος. Ο συνήθης χρόνος ολοκλήρωσης μιας ανάληψης είναι περίπου 5 εργάσιμες ημέρες. Ωστόσο, είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάληψη λόγω απαιτήσεων επεξεργασίας πληρωμών από τρίτους.

11. Eκπαίδευση επενδυτών

Όπως οι περισσότεροι χρηματομεσίτες, η eToro παρέχει στους επενδυτές κέντρο εκπαίδευσης όπου μπορούν να προσπελάσουν διάφορους εκπαιδευτικούς πόρους για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στις συναλλαγές. Οι πόροι αυτοί περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά βίντεο, σειρές μαθημάτων για συναλλαγές και διαδικτυακά σεμινάρια. Tα καλυπτόμενα θέματα καλύπτουν από τις βασικέ αρχές συναλλαγών έως τη χρήση των διάφορων λειτουργιών της πλατφόρμας συναλλαγών eToro. Tα διαδικτυακά σεμινάρια και οι σειρές μαθημάτων για συναλλαγές διεξάγονται από εμπειρογνώμονες της eToro επί των συναλλαγών και προσφέρουν τη δυνατότητα στους αρχάριους επενδυτές να μάθουν με το δικό τους ρυθμό. Πλέον των πόρων στο κέντρο εκπαίδευσης, η eToro παρέχει επίσης στους πελάτες της ένα blog με υποδείξεις και τις τελευταίες ειδήσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

12. Να κάνω συναλλαγές με την eToro;

Από τότε που η eToro παρουσίασε τις κοινωνικές συναλλαγές, οι τελευταίες έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς σε πολλούς αρχάριους επενδυτές. Αυτό συμβαίνει επειδή η πλατφόρμα κοινωνικών συναλλαγών, επιτρέπει σε κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις γνώσεις παλιότερων επενδυτών με απλό κι όμως διαφανή τρόπο. Αν είστε λοιπόν αρχάριος επενδυτής με λιγοστές ακόμη γνώσεις γύρω από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τότε η eToro ίσως είναι για σας η κατάλληλη επιλογή.

Κριτικές για την eToro

Σχόλια για την eToro
( 1 )
Αξιολόγηση χρήστη: 4.7 / 5

1 σχόλιο

 1. avatar
  GRIVAS DIMITRIOS
  04/01/2018

  Καλυσπέρα
  Ειναι αξιόπιστο το etoro; Θα μπορούμε να βγάλουμε τα λεφτά μας;

Γράψτε ένα σχόλιο

eToro – Κριτική για τον χρηματομεσίτη και σχόλια επενδυτών

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο