Skip to Content

eToro – Bróker értékelés és Kereskedői visszajelzés

3.9 / 5

Az eredetileg 2006-ban, RetailFX néven alapított eToro mára a világ vezető közösségi kereskedelmi platformjává vált. A brókercég a közösségi kereskedés koncepcióját 2010 mutatta be először az online forex kereskedelem világának. A közösségi kereskedés lényege, hogy a kereskedő a döntések meghozatalát a tömeg bölcsességére alapozva hozhatja meg. Az eToro közösségi kereskedési platformján a kereskedők kapcsolatba léphetnek egymással, hogy tapasztalatuk kombinálásával jobb kereskedelmi eredményeket próbáljanak meg elérni.

1. Általános Információ

Az eToro egy online közösségi kereskedelmi platform, amelyet két testvér, Ronen and Yoni Assia és partnerünk, David Ring alapított 2006-ban, akkor még RetailFX néven. Manapság az eToro több leányvállalattal működik, elérve a világ számos pontját. A központi iroda Cipruson található, a Kanika International Business Center (KIBC) 7. emeletén, Limassolban a Germasogia városrészben, a Profiti Ilia út 4. szám alatt. A brókercég kutatás-fejlesztési osztálya az Egyesült Királyságban található: London, Canary Wharf, One Canada Square, 42. emelet.

Cipruson az eToro a CySEC, a Cyprus Securities Exchange Commission joghatósága alá tartozik, és a CIF #109/10 számú licensz alapján működik. A londoni működést ugyanakkor az Egyesült Királyság felügyeleti hatóság, a Financial Conduct Authority (FCA) szabályozza (engedélyszám FRN 583263). A ciprusi és Egyesült Királyság-beli tevékenységein kívül az eToro jelen van Ausztráliában is az IC Markets-cel való partnerség által. Az Egyesült Államokban az eToro tagja a National Futures Association (NFA), így törvényileg engedélyezve nyújthat szolgáltatást USA-beli ügyfeleknek. Jelenleg az eToro több mint 3 millió kereskedőt szolgál ki.

2. Előnyök és Hátrányok

Intuitív kereskedelmi platformok: A “CopyTrader” platform egy innovatív és egyszerűen használható kereskedelmi platform.

Alacsony befizetési limit: Az éles fiók létrehozásához elég mindössze 200 dollár befizetése.

Kereskedhető termékek széles köre: Jelenleg az eToro kétszáznál is több terméket kínál kereskedésre, ezzel biztosítva, hogy egy kereskedő sem fogyhat ki a kereskedési lehetőségekből.

Több joghatóság és felügyelet által szabályozott: Öt különböző joghatóságban szabályozva az eToro valóban megmutatta, hogy a szabályok szerint tud játszani.

Magas spread-ek: Az eToro által kínált spread-ek magasabbak, mint amit a piac más szereplői kínálnak.

Csak egy kereskedői fiók: Az eToronál nincs lehetőség az egyes kereskedők saját tapasztalatához, tudásához igazodó fiók-típus kiválasztására.

3. Kereskedési feltételek

Devizapárokkal és CFD-kkel való kereskedés során egy tényező mindig jelentős szerepet játszik a kereskedői profit meghatározásánál: a kereskedés költségei. Az eToro-nál nincsenek jutalékok. Helyette a kereskedőknek egy alacsony spread-et kell fizetniük a BID és ASK áraknál. Általában ez a lebegő spread az EUR/USD párnál 3 pip, míg az átlagos spread a mit a kereskedők az USD/JPY páron fizetnek, 2 pip. Noha ezek a spread-ek magasabbak a szokásosnál, csökkennek, amint a kereskedő sikeresen eléri a “Népszerű Kereskedő” szintet, több követőt maga mögött tudva. Ritka esetekben a legsikeresebb kereskedők akár spread-ek nélkül is kereskedhetnek.

4. Elérhető termékek

Az kereskedésre elérhető termékek köre még igen limitált volt, amikor az eToro először mutatta be az OpenBook platformot még 2010-ben. Ugyanakkor pár évvel később az eToro jelentősen bővítette a kört. 2013-ban bevezették a részvény CFD-ket, 110 elérhető részvénnyel. 2014 januárjában már Bitcoin CFD-vel is lehetett kereskedni. 2014 áprilisának vége felé az eToro tovább bővítette a termékek körét: 130 brit és német részvényt vezettek be a platformra. Ezeken kívül az FTSE 100 és DAX30 indexek is elérhetővé váltak.

5. A kereskedői platform

Amikor annakidején az eToro elindult, a kereskedelmi platform csak a legfőbb elemeket tartalmazta: a WebTrader-t és az OpenBook közösségi platformot. Ma már ez a két elem integrálva lett az egységes kereskedő platformba, ami eToro CopyTrader néven ismert. A CopyTrader-rel a kereskedő saját maga kereskedhet egyéni befektetőként a “Trade Markets” módot használva.

A szociális kereskedésben való részvételhez egyszerűen a “Copy People” opcióra kell kattintani, hogy listázzuk az összes top kereskedő profilját. A fő kereskedői képernyő vált, és a vezető kereskedőket és az ő sikerességi mutatójukat mutatja. A követés elég a profil névre, majd a “Copy” gombra klikkelni.

Azon kívül, hogy valaki az eToro-n kereskedik, lehetőség van extra bevételre szert tenni azáltal, hogy “Popular Investors” programba bekerülünk. Ez a program arról szól, hogy a kereskedő lehetővé teszi a többi kereskedőnek a saját ügyleteinek a megtekintését. Amint elérünk egy minimális követő mennyiséget, készpénzt és spread-csökkentést kapunk. Fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy valaki Popular Investor legyen, minimum 1000 dollárnyi befizetésre és legalább egy olyan követőre van szüksége, akik már legalább két hónapja követ és minimum 500 dollárral kereskedik.

2016 végén az eToro bevezetett egy új pénzügyi terméket, a “CopyPorfolio” -ot. A CopyPorfolio-cal az eToro újabb szintre emelte a közösségi kereskedelmet. Ahelyett, hogy egyesével kellene a profilok között végig menni, hogy megtaláljuk a legszimpatikusabb kereskedőt, és stratégiákat, a CopyPorfolio lehetővé teszi a folyamat leegyszerűsítését: a kereskedők beállíthatnak egy előre összeállított keretet. Ennek két típusa van: Top Trader CopyPorfolio és Market CopyPorfolio. Alapvetően a CopyPorfolio-ok a top kereskedők vagy stratégiák összeállítását jelentik.

6. Kereskedés mobilon

Azon kereskedők számára, akik szeretnének bárhonnan kereskedni, az eToro mobile appja elérhető iOS-ra és Androidra. Jelenleg a mobile app nem teszi lehetővé a CopyTrader alkalmazását, tehát csak független módon vagy ügylet-másolással lehet kereskedni benne.

7. Gyakorlófiók

Az eToro a potenciális ügyfelek részére gyakorlófiókot biztosít, amellyel kipróbálható a kereskedési platform. Ahhoz, hogy a gyakorlófiókhoz hozzáférjen, elég regisztrálni, majd a felhasználónevével és jelszavával bejelentkezni. Az eToro egyszerű lehetőséget biztosít a Virtuális és a Valódi pénzes fiók közti váltásra, mindössze egy kattintással.

8. Fióktípusok

Valószínűleg az egyszerűség kedvéért az eToro csak egy általános fióktípussal rendelkezik. Az éles, valódi pénzes kereskedői fiók nyitásához minimum 200 dolláros kezdőbefizetésre van szükség. Ha egy kereskedő a “Popular Investor” programba szeretne jelentkezni, minimum 1000 dollár befizetésére van szükség mielőtt jelentkezhetne.

9. Fiók nyitása

Új kereskedői fiók nyitásához az eToro-nál csak ki kell tölteni a regisztrációs űrlapot és elküldeni a honlapon keresztül. A fióknyitás ugyanúgy történik, mint a gyakorlófiók nyitása. Ha már van fiókja a kereskedőnek az eToro-nál, egyszerűen válthat: csak a “Real” fület kell kiválasztania kereskedési képernyő bal oldalán.

10. Pénz kifizetés

A nemzetközi ügyfélkör igényeit kielégítendő, az eToro számos fizetési megoldást támogat, melyekkel be- és kifizetésre is van lehetőség. A lehetőségek:

  • Bankkártyák (Visa, MasterCard, Diners)
  • Webes pénztárcák (PayPal, Skrill, Neteller, Webmoney, Yandex, China UnionPay)
  • Banki átutalás

A kifizetés elindításához a “Kifizetés” (Withdrawal) fülre kell kattintani a képernyő bal oldalán található menü panel alján. A kifizetett összegek először bank kártyára, Paypal-ra vagy banki utalással számlára kerülnek. Az átlagos kifizetési idő 5 munkanap. Ugyanakkor lehetséges, hogy a harmadik fél fizetési szolgáltató miatt a kifizetés hosszabb időt vesz igénybe.

11. Kereskedők oktatása

Mint a legtöbb bróker, az eToro is biztosítja a kereskedőknek a hozzáférést a tudásbázishoz, ahol különböző anyagokat találhatnak, amelyek segítségével fejleszthetik készségeiket. Az anyagok közt megtalálhatóak videók, írásos leckék és webináriumok is. Az érintett témakörök a kereskedelem alapjaitól az eToro különböző kereskedési opciói közötti navigálásig terjednek. A webináriumokat és video-leckéket az eToro szakértői készítették, és lehetőséget nyújtanak, hogy mindenki a maga tempójában tanuljon. Ezeken az anyagokon túl az eToro blogja is figyelemre méltó, ahol tippeket és naprakész üzleti híreket találhatunk.

12. Kereskedjek az eToro-n, vagy sem?

A közösségi kereskedés az eToro általi bevezetése óta rendkívül népszerűvé vált a kereskedők körében. Ez jobbára annak tudható be, hogy a közösségi platform lehetővé teszi az kezdők számára a tapasztalt kereskedők követését, módszereik megfigyelését egy egyszerű, mégis átlátható módon. Tehát, ha kezdő kereskedőről van szó, akinek még nem sok fogalma van a pénzügyi piacról, az eToro jó választás lehet.

Értékelések: eToro

Hozzászólások az eToro
( 0 )
Felhasználói pontszám: 3.9 / 5

Szóljon hozzá

eToro – Bróker értékelés és Kereskedői visszajelzés

A honlap megtekintése