Skip to Content

XM – Ulasan Terperinci dan Maklum Balas Pedagang

4.1 / 5

XM merupakan broker forex dan CFD dengan pelbagai pengawalseliaan, ia telah ditubuhkan pada tahun 2009. XM adalah singkatan untuk XE Markets. Syarikat ini adalah penaja rasmi untuk atlet bintang, Usain Bolt.

1. Maklumat Umum Tentang XM

XM mempunyai ibu pejabat yang terletak di Cyprus. Disebabkan undang-undang baharu Lembaga Pasaran dan Sekuriti Eropah (European Securities and Markets Authority - ESMA), XM terpaksa membahagikan pasarannya dengan cawangan EU yang mengurus klien-klien di Kesatuan Eropah dan UK, manakala cawangannya di Belize mengendalikan klien-klien antarabangsa mereka. Bahagian Australia syarikat ini menguruskan klien-klien yang berada di rantau Oceania. Pembahagian tersebut menjadi perlu akibat persekitaran undang-undang yang berbeza di seluruh dunia, menjadikan ia sukar untuk mengumpulkan klien di bawah satu naungan pengawalseliaan.

Dalam empat bidang kuasa di mana jenama XM beroperasi, pengawalseliaan yang dikenakan adalah seperti berikut:

 • EU yang menawarkan jenama XM dikenali sebagai XM Cyprus, dan beroperasi sebagai CIF di bawah nombor lesen 120/10, dikeluarkan oleh Suruhanjaya Bursa dan Sekuriti Cyprus (nombor rujukan: 120/10).
 • Lembaga Tatakelakuan Kewangan telah menetapkan nombor lesen 705428 untuk jenama UK yang dikenali sebagai XM UK.
 • Suruhanjaya Pelaburan dan Sekuriti Australia (Australian Securities and Investment Commission - ASIC) telah melesenkan jenama ini untuk beroperasi sebagai XM Australia, dengan nombor AFSL 443670.
 • XM Global terletak di Belize dan merupakan lokasi tetap untuk pasaran antarabangsa. Pengawalseliaan disediakan oleh Suruhanjaya Khidmat Kewangan Antarabangsa (International Financial Services Commission - IFSC) dengan nombor lesen 60/354/TS/18.
  Operasi empat bahagian ini membenarkan liputan pengawalseliaan yang sepenuhnya untuk klien, tanpa risiko pelanggaran sebarang undang-undang sekuriti.

2. Kelebihan dan Kelemahan

Alternatif Leveraj Tinggi kepada Syarat-Syarat Perdagangan EU: Para pedagang yang tidak menyedari had leveraj baharu ESMA tidak perlu mencari broker lain yang boleh memberi mereka leveraj melebihi had 1:30 yang dikenakan untuk major FX oleh ESMA. Jika anda berada dalam kategori pedagang yang tidak akan dapat mengumpulkan lebih banyak modal untuk memenuhi syarat-syarat baharu, ada jalan keluar yang disediakan. Jika anda mempunyai akaun sedia ada dengan XM, anda akan dipindahkan secara automatik ke tawaran antarabangsa di mana leveraj masih dihadkan pada 1:888.

Pengawasan Pengawalseliaan yang Pelbagai: Kelebihan lain dalam menggunakan XM ialah anda akan berdagang dengan broker yang mempunyai banyak pengawalseliaan. Pengawalseliaan sememangnya berkenaan perlindungan pelabur. XM dikawal selia dan melindungi klien-klien dengan menggunakan protokol penyulitan data terkini, sekali gus melindungi maklumat pembayaran dan pengguna di laman webnya.

Pakej Pampasan Pelabur: Anda juga akan mendapat kelebihan dengan berdagang bersama broker yang merupakan ahli pelbagai skim pampasan pelabur seperti FSCS di UK, IFC di Cyprus dan skim yang serupa dengan IFSC di Belize. Skim-skim ini menyediakan perlindungan insurans kepada pedagang yang mengalami kerugian wang disebabkan oleh kesilapan broker, bankrap atau kerugian lain yang berkaitan dengan broker pada akaun pedagang.

Perlindungan Baki Negatif untuk Pengguna XM UK dan XM Cyprus: Bagi pedagang-pedagang yang layak berdagang di XM EU dan XM Cyprus, mereka boleh menikmati perlindungan baki negatif.

Klien AS Tidak Diterima: Jika anda menetap di Kanada, Israel, Amerika Syarikat atau Iran, anda tidak bertuah. XM tidak menyediakan perkhidmatannya kepada rakyat dan penduduk negara-negara ini.

3. Aset Pendasar

XM menawarkan pedagang dengan beberapa pasangan FX serta CFD untuk saham, indeks, komoditi dan mata wang kripto. Secara keseluruhan, terdapat tujuh (7) kelas aset. Senarai terperinci aset XM dipaparkan di bawah:

 • Saham: Terdapat 1,196 CFD saham yang disenaraikan, diambil daripada pelbagai pasaran di Eropah, Australia, UK dan AS. Disebabkan bilangan yang agak besar, ia mustahil untuk disenaraikan di sini. Antara contohnya ialah Apple, Westpac, Commonwealth Bank, Suncorp, Fortescue, Umicore, Orange Belgium, Microsoft, Google, dll.
 • Komoditi: Lapan komoditi disenaraikan pada platform XM. Komoditi-komoditi ini adalah kopi, jagung, kapas, kacang soya, tembaga bermutu tinggi, gula dan gandum.
 • Mata wang: XM menawarkan 57 pasangan mata wang, bermula dari pasangan mata wang minor sehingga major dan eksotik. Senarai penuh pasangan mata wang yang disenaraikan di XM dipaparkan di bawah jadual syarat-syarat perdagangan di atas.
 • Mata wang kripto: Kripto menjadi begitu popular pada tahun 2017 dan 2018, dan kini ia didagangkan pada beberapa platform broker. XM tidak ketinggalan dan jenama ini telah menyenaraikan 5 daripada pasangan mata wang kripto yang paling banyak didagangkan pada platform syarikat.
 • Logam Berharga: Terdapat dua logam berharga yang disenaraikan: perak dan emas.
 • Tenaga: Aset tenaga di XM termasuk minyak mentah Brent dan AS, minyak pemanas dan gas asli.

4. Platform Perdagangan

Tiga platform disediakan untuk pedagang XM:

 • MT4
 • MT5
 • XM Webtrader

MT4 merupakan platform perdagangan jualan yang menjadi kemegahan, ia didatangkan sebagai terminal yang boleh dimuat turun serta aplikasi mudah alih generik. Ia bercirikan 30 indikator, pelbagai alat seperti alat garis, alat Fiboncci dan kipas/sudut Gann, serta tetingkap terminal yang mempunyai bar baharu, pelbagai tab yang menyambungkan ke Marketplace MT4.

MT5 menggabungkan beberapa pengubahsuaian MT4. Pintasan antara muka telah ditukar untuk memasukkan butang Help dan bilangan rangka masa yang ditambah. Terdapat juga tab Depth of Market serta tab tambahan yang memaparkan Kalendar Ekonomi.

XM Webtrader merupakan platform berasaskan web yang boleh diakses melalui URL. Ia membolehkan pedagang untuk log masuk ke akaun demo atau langsung. Log masuk boleh dibuat menggunakan butiran pengguna yang diperoleh semasa membuka akaun berserta kata laluan. Webtrader adalah lebih kurang seperti versi yang lebih rendah daripada komputer meja, bercirikan keupayaan untuk menggunakan pelbagai alat dan carta, tetapi tanpa keupayaan untuk menggunakan penasihat pakar.

Terdapat juga MT4 Pelbagai Terminal yang digunakan untuk menguruskan pelbagai akaun. Ia bercirikan keupayaan untuk membuat pesanan pukal yang boleh dibahagikan mengikut saiz akaun untuk setiap akaun individu di bawah pengurusan.

5. Perdagangan Mudah Alih

Platform MT4 dan MT5 disediakan sebagai aplikasi mudah alih generik pada App Store dan Google Play Store. Terdapat pautan untuk pergi ke gedung-gedung tersebut di halaman XM. Aplikasi mudah alih juga mengandungi carta dan pelbagai alat untuk analisis teknikal. Walau bagaimanapun, aplikasi adalah generik dan tidak mengandungi sebarang ciri-ciri khusus yang berasingan berbanding ciri-ciri yang digunakan oleh broker lain. Aplikasi mudah alih yang disediakan adalah:

 • MT4 mudah alih untuk peranti Android
 • MT4 mudah alih untuk iPhone, iPad

6. Akaun Demo

Pedagang mendapat akaun demo percuma dan tanpa had dengan baki maya berjumlah $100,000. Klik butang “Buka Akaun Demo” di halaman utama, kemudian lengkapkan borang dengan butiran peribadi anda. Selain itu, buat pilihan yang perlu daripada Butiran Akaun Perdagangan seperti yang ditunjukkan di bawah.

Pilih kata laluan akaun anda, kemudian hantar borang. XM kemudiannya akan menghantar kepada anda pautan muat turun untuk MT4/MT5 melalui e-mel.

7. Jenis-Jenis Akaun

XM menawarkan sistem akaun perdagangan berstrata, iaitu jenis akaun berbeza yang mempunyai ciri-ciri berbeza. Jenis-jenis akaun di XM adalah seperti berikut:

 • Akaun Micro
 • Akaun Standard
 • Akaun XM Zero.

Akaun Micro biasanya adalah untuk pedagang baharu yang hanya mempunyai modal sedikit. Jenis akaun ini adalah cara terbaik untuk berpindah daripada akaun demo ke akaun langsung. Ia boleh dikendalikan dalam mata wang berikut: USD, EUR, GBP, CHF,‎ AUD, HUF, PLN. Jumlah perdagangan minimum ialah 0.1 lot, dan deposit minimum ialah $5.

Akaun Standard didatangkan dengan jumlah perdagangan minimum, 0.01 lot dengan deposit minimum berjumlah $5. Pedagang yang mempunyai akaun Standard boleh memegang sehingga 200 kedudukan/pesanan belum selesai.

Akaun XM Zero diberi nama sedemikian kerana ia didatangkan dengan spread serendah 0 pip. Jumlah perdagangan minimum ialah 0.01 lot, dengan deposit minimum berjumlah $100. Akaun ini sebenarnya didatangkan dengan komisen yang dikenakan pada perdagangan. Akaun ini hanya boleh dikendalikan dalam Dolar AS dan Euro.

8. Membuka Akaun

Membuka akaun di XM adalah satu proses yang mudah. Ia dilakukan menggunakan borang dalam talian. Langkah pertama ialah dengan pergi ke halaman pembukaan akaun yang menunjukkan pilihan untuk membuka akaun demo atau langsung. Kali ini anda perlu klik pilihan kedua.

Kemudian teruskan untuk mengisi borang dalam proses 2-langkah. Selepas memasukkan butiran peribadi dan memilih platform akaun pilihan anda (MT4 or MT5), anda kemudiannya perlu mengisi borang yang menyatakan sumber dana dan tahap pengalaman anda.

Selepas proses ini tamat, anda akan diberikan nama pengguna dan kata laluan serta pautan ke kawasan ahli-ahli anda dan MT4/MT5 yang boleh dimuat turun.

9. Pengeluaran Dana

Anda mesti log masuk terlebih dahulu ke kawasan ahli-ahli anda untuk mengendalikan sistem pengeluaran dana. Jumlah pengeluaran minimum ialah $5 untuk akaun Micro dan Standard, serta $100 untuk akaun XM Zero.

Kaedah-kaedah pengeluaran termasuklah:

 • Kad kredit/debit (MasterCard dan VISA)
 • Kaedah e-dompet cth. Skrill
 • Pindahan bank

Tiada yuran untuk deposit/pengeluaran, kecuali untuk pengeluaran yang dibuat melalui pindahan bank yang kurang daripada $200.

10. Latihan Pedagang

Latihan pedagang diberikan dengan menggunakan sumber-sumber pembelajaran pada laman web XM. Apakah sumber-sumber ini?

 • Penyelidikan pasaran: Memahami berita dan asas-asas di sebalik berita menggunakan alat penyelidikan pasaran.
 • Berita: Dapatkan laporan pendapatan dan lain-lain berita pasaran daripada tetingkap terminal MT4/MT5 (siaran langsung dan masa nyata), atau di laman web XM (lambat sedikit).
 • Analisis teknikal: ini disediakan oleh Ketua Penyelidikan Pelaburan dan penganalisis mata wang syarikat.
 • Belajar menggunakan carta untuk meramal pergerakan harga. (memerlukan latihan awal untuk memahami sepenuhnya bahagian ini).
 • Video analisis: Anda dapat melihat dalam format video, pandangan dalaman tentang pasaran mata wang daripada penganalisis mata wang dan kumpulan penyelidikan syarikat.

11. Haruskah Saya Berdagang Dengan XM?

Sudah tentu! Dengan XM, anda dapat berdagang bersama broker yang dikawal selia dalam 4 bidang kuasa dan merupakan ahli untuk pelbagai dana pampasan pelabur. Jenis akaun yang pelbagai memastikan wujudnya akaun untuk semua orang. Cara yang pelbagai untuk membuat deposit/pengeluaran bermaksud bahawa tidak kira di mana anda berada, anda mempunyai cara untuk membuat deposit dan mengeluarkan dana tanpa rasa tertekan.

Jika anda tidak mampu memenuhi syarat-syarat leveraj baharu ESMA, XM akan memindahkan akaun anda secara automatik ke pejabat antarabangsa, tempat anda boleh berdagang dengan leveraj yang lebih tinggi. Apa yang kurang di XM?

Ulasan tentang XM

Komen tentang XM
( 0 )
Rating pengguna: 4.4 / 5

Tinggalkan komen

XM – Ulasan Terperinci dan Maklum Balas Pedagang

Lawati Laman