En opsjon, som et finansielt instrument, har blitt brukt for å utføre transaksjoner siden midten av det 20. århundret, men bare i løpet av de siste årene har utviklingen av internett-teknologi gjort det mulig å demokratisere opsjonsmarkedet betydelig. Enkeltmennesker har fått tilgang til å handle opsjonskontrakter ved å bruke såkalte digitale eller binære opsjoner (i USA blir de også kalt FRO, fast returnerende opsjoner, som betyr ‘fastinntektopsjoner’). En binær opsjon er en spesifikk instans av en standard opsjonskontrakt som er strukturert slik at den potensielle fortjenesten og potensielt tap er kjent på forhånd. Dette tillater en betydelig mye raskere beslutningsprosess, og forenkler også prosessen med risikostyring for megeren.

Hver opsjonskontrakt har en underliggende ressurs – en aksje, en indeks eller et valutapar, med en prisbevegelse som avgjør utfallet av handelen, i tillegg til en utløpsdato – et på forhånd fastsatt tidspunkt der utfallet (gevinst eller tap) blir avgjort.

La oss se på et eksempel. Vi antar at en meger kjøper en 15-minutters opsjon på økning av pris (også referert til som ‘call’) for 100 USD, der den underliggende ressursen er gull. La oss også anta at den oppgitte lønnsomheten på denne opsjonen er 90 %, og at prisen per unse gull på kjøpstidspunktet på opsjonen var 1100 USD. Hvis prisen på gull er mer enn 1100 USD per unse etter 15 minutter, vil opsjonen ‘utgå i pengene’ (som meglere kaller det), det vil si at den er lønnsom, og megleren vil få tilbake 190 dollar for sin 100 dollarsinvestering. Hvis gullprisen er lavere enn den opprinnelige, er opsjonen ‘tom for penger’, altså vil megleren få 0 dollar (de fleste meglere tilbyr 5-15 % gjenvinningsgrad for mislykkede handler). Hvis en megler kjøper en opsjon som satser på en synkende pris (såkalt ‘put’), er situasjonen motsatt – opsjonen vil bli lønnsom hvis prisen på gull faller, altså om prisen ved utgang er lavere enn 1100 USD per unse.

Hvorfor er det i ferd med å bli så populært?

Binære opsjoner har en rekke særegenheter som gjør dem attraktive for private meglere, og spesielt for nybegynnere.

Forenklet risikostyring

Siden hver handel kun har to mulige utfall, og begge er forutbestemt, får megleren mulighet til å fokusere på å velge de riktige markedskondisjonene og passende inngangspunktene, i stedet for å kaste bort tiden på kompliserte beregninger for å vurdere risiko.

En mulighet til å gjøre fortjeneste på et fallende marked

På ethvert gitt tidspunkt er det mulig å tilegne seg en opsjon på vekst eller nedgang i prisen på enhver av de tilgjengelige ressursene. Dette betyr at man kan få fortjeneste uansett forholdene på markedet. Dette faktum skaper et dobbelt område for mulige strategier i tilfellet opsjoner på aksjer, indekser og råmateriale. I de klassiske markedene er investering på synkende aksjepriser (såkalt short-opsjoner) forholdsvis kostbar og ofte ikke tilgjengelig i det hele tatt for private tradere.

Mangel på marginer i transaksjoner

Innen prognosemarkedet og andre klassiske instrumenter, kan en betydelig del av meglernes inntekter ødelegges av både åpne og skjulte provisjoner (marginer). Når det gjelder binære opsjoner får megleren inntekter fra forskjellen i avkastning på fortjeneste og tap, det vil si at det ikke finnes noen skjulte avgifter i noen av transaksjonene.

7 trinn for å oppnå lønnsom trading

1). Kvitt deg med følelser: På Wall Street sier de at ‘markedene blir drevet av frykt og grådighet’. Å holde disse følelsene i sjakk vil øke dine sjanser til å skape en stabil fortjeneste.

2). Følg en tydelig strategi: Finn din egen stil innen trading, og sett sammen en (skriftlig) oversikt over regler som du skal følge når du velger en ressurs og åpner en handel.

3). Disiplin, disiplin, disiplin: Finansielle markeder tilgir ikke latskap. Trading krever at du har høy motstandskraft mot stress og en klar forståelse av at alt ikke alltid går som du ønsker, særlig ikke i begynnelsen.

4). Risikostyring: Ikke bruk mer enn 10 % av ditt innskudd på en enkelt trade. Det er bedre å ha en stabil strategi og tjene litt etter litt, enn å skaffe en stor sum med penger med ren flaks. Flaks har en tendens til ikke å vare.

5). Ta små steg: Vår erfaring tilsier at det er bedre å starte med småpenger, men de bør være ekte. Å lære trading ved å bruke en demo-konto vil lære deg like mye om trading som du vil lære om svømming ved å bevege armer og bein på gulvet utenfor et svømmebasseng.

6). Velg riktig megler: Tilnærm valget av megler på samme måte som du ville ha tilnærmet deg valget av din viktigste business-partner. Din suksess innen trading er sterkt avhengig av påliteligheten til megleren, og funksjonene de tilbyr.

7). Slutt aldri å lære: Fortsett å analysere dine handlinger, og lær av dine feil. Forbedre din kunnskap innen området kontinuerlig, og skap penger fra dette gjennom lønnsom trading.

Hvordan velge riktig strategi for trading?

Mange nybegynnere innen trading tror at en lønnsom strategi for trading er den eneste betydelige faktor for suksessfull trading. Mange av dem tror også at dette må være en slags ‘super-strategi som virker i 99.99 % av tilfellene.’ I virkeligheten er valget av strategi for trading selvfølgelig et veldig viktig aspekt, men ikke det eneste kritiske. Disiplin og følelsesmessig kontroll er like viktige. Erfarne meglere regner en strategi som en suksess hvis fortjenestene overgår tapene med 5-10 %, og stabile resultater regnes for å være mye mer verdifullt enn en (ofte tilfeldig) engangsfortjeneste.

En annen populær misforståelse er at kun komplekse strategier kan gi betydelig fortjeneste. Faktisk er det vanligvis motsatt. Jo enklere prinsippene rundt en strategi er, jo mer sannsynlig er det at de reflekterer reelle faktorer som påvirker markedsprisene.

Støtte og motstand

Et av de universelle prinsippene som ligger til grunn for en rekke berømte strategier, er forestillingen om støtte og motstand. Støtte står for et prisnivå en pris ikke kan synke under etter to eller flere “forsøk”. Motstandsnivået befinner seg der prisen slutter å stige etter to eller flere “forsøk”; altså er dette “taket” som en pris treffer når den ikke kan stige mer. Hvor kommer disse nivåene fra?

Den viktigste begrunnelsen for støtte og motstand ligger innenfor de samlede handlingene til markedsdeltagerne, som kan forklares med følgende eksempel: Hvis prisen på en ressurs, på vei opp, ikke klarte å passere et visst nivå ved første forsøk, vil to krefter havne i konflikt i løpet av andre forsøk: bevegelsen i samme retning (altså opp mot gjennombruddsnivået) under press fra nåværende trend, og bevegelsen tilbake nedover under påvirkning av troen på at prisen på ressursen ikke brøt nivået forrige gang, fordi den ikke bør være høyere, ellers blir ressursen overvurdert. I tilfelle prisen ikke stiger over det tidligere høyeste nivået for andre gang, kan det sies å bekrefte et motstandsnivå.

Nå over til den interessante delen – å vente på riktig inngangspunkt (siden opsjoner har et fastsatt “livsløp”, trenger man ikke uroe seg for utgangspunktet). Man bør vanligvis gå inn på en “short” trade (altså aktivere en opsjon om “salg”) når et motstandsnivå har blitt bekreftet, altså når prisen ikke kan gå høyere enn et visst nivå to (eller flere) ganger på rad.

Trading på støttenivå følger samme tankegang, med motsatt retning på priser og handler sammenlignet med ovenstående eksempel.

Ovenstående eksempler er enkle i kjernen, samtidig som de er kraftige, grunnleggende strategier for å utvikle effektive evner innen trading. Prinsippet om støtte og motstandsnivå gir et grunnlag som du kan lage et spekter av strategier utifra, som å bruke skrålinjene fra støtte / motstand eller bruke en kombinasjon av både støtte og motstand i en såkalt ‘trading korridor’, altså området mellom støtte- og motstandsnivåene prisen svinger innenfor i en viss tid. Strategien med trading-korridor er beleilig, siden den tillater bruk av trades både oppadgående og nedadgående, som gir bedre muligheter for høyytelses inngangspunkter.

Å velge et pålitelig meglerselskap

Som nevnt ovenfor er en annen viktig faktor for suksess valget av best egnet megler. Nedenfor følger en rekke kriterier man bør ta i betraktnintg når man ser etter en:

  • Er megleren under tilsyn? En tilsynsmyndighet sørger for at fond er trygge, og hjelper deg å unngå å få grå hår. Fortrinnsvis bør tilsynsorganisasjonen befinne seg innenfor grensene til EU.
  • Er handelsplattformen komfortabel? En ukomfortabel, treg og upålitelig handelsplattform kan oppheve fordelene av å ha en handelsstrategi, og forvandle en gunstig markedssituasjon til et tap.
  • Finnes det kundestøtte? Enhver seriøs megler bør ha et spesialisert team for kundestøtte, som er tilgjengelig døgnet rundt og som kan nås gjennom minst tre ulike kanaler: via live chat på meglerens nettside eller innen handelsplattformen, via telefon og via e-post.
  • Har megleren mottatt priser? Selskap som deltar og mottar priser på bransjetreff og messer vil sannsynligvis også vise seg å være pålitelig og tilby høy kvalitet på sine tjenester.
  • Tilbyr megleren opplæring? Hvis en megler ikke tilbyr gratis læremateriale av høy kvalitet, kan du stille deg spørsmål om megleren er interessert i din suksess på lang sikt som en klient.
  • Er det enkelt å sette inn og ta ut midler? Du bør sørge for at megleren støtter den metoden du foretrekker for innskudd og uttak, og at begge prosedyrene er raske og effektive.

Hvis du bruker ‘filtrene’ ovenfor for å analysere meglerbransjen, bør du kunne velge ut et relativt begrenset antall meglere av virkelig høy profil. Nedenfor finner du noen betegnelser på de to meglerselskapene som har noe å tilby både nybegynner-tradere og markedsguruer:

IQ Option er et av de største meglerselskapene i verden som tilbyr binær opsjonstrading. Det er regulert av CySec (lisensnummer 207/13) og følger det finansielle reglementet til EU. Det har en behagelig, brukervennlig plattform, kundestøtte døgnet rundt, i tillegg til et imponerende bibliotek med læremateriale. Dette er noen av grunnene til at hundretusener av tradere fra hele verden velger 24option som sin megler. Det er verdt å merke seg at 24option nylig har annonsert en reduksjon på terskelen for minimumsinnskudd, til 200 USD (altså med 25 %).

Besøk nettsiden til IQ Option >